DIGG-Reportage

Infrastruktur bredband

Modern och tillgänglig infrastruktur bredband

En driftsäker bredbandsinfrastruktur med snabb uppkoppling är en förutsättning för att Jönköpings län ska förbli attraktivt för både invånare och näringsliv. För att uppnå detta arbetar länets offentliga aktörer aktivt med bredbandsutbyggnad. Under de senaste åren har utbyggnaden av bredband varit i full gång, men tillgängligheten till markbunden fiber eller trådlös uppkoppling varierar fortfarande beroende på var man befinner sig. I en tid då samhällstjänster alltmer digitaliseras, är tillgång till fungerande bredband en nödvändighet, och en fråga om att kunna delta i samhället.

Uppgradering av bredbandsinfrastrukturen

Mellan 2012 och 2023 har andelen hushåll i Jönköpings län med en faktisk tillgänglighet på fast bredband på minst 100 Mbit/sek i bostaden ökat markant, från 36,5 % till 89,5 %. Det finns dock en betydande variation mellan boende i tätbebyggda områden och på landsbygden. Trots framstegen har Jönköpings län hamnat drygt 10 procentenheter under det nationella målet för tillgång till snabbt bredband år 2020. Åtgärder vidtas nu för att förbättra situationen och närma sig det nationella målet.

Åslög, infrastrukturstrateg

Vi intervjuade Åslög Kantelius, som är infrastrukturstrateg och jobbar delvis med bredbandsutbyggnaden i Jönköpings län. Hon berättade att de arbetar efter en bredbandsstrategi som sträcker sig till 2025 och som är en del av en nationell strategi. Enligt denna strategi förväntar man sig att 98 procent av befolkningen ska ha tillgång till minst 1 GB/sek år 2025. Åslög poängterade att det är viktigt att marknaden klarar av att bygga ut bredbandet på egen hand, men staten kliver in där marknaden inte kan. Samarbeten med olika aktörer, inklusive regionen och kommunerna, är nödvändiga för att främja bredbandsutbyggnaden.

Nya utmaningar och säkerhetsaspekter

En av de aktuella utmaningarna är att säkerställa att bredbandsnätet är robust och säkert. Åslög betonade vikten av att ha backup- och reservkraftsystem samt alternativa vägar för dataöverföring, särskilt i händelse av ett nätavbrott. Tidigare var kopparnätet en tillgång, men nu måste man förlita sig på elen för att bibehålla kommunikationen. Det är också viktigt att se över sårbarheten i elnätet och kunna garantera kommunikation även vid strömavbrott.

Utmaningar på landsbygden

Även om bredbandsutbyggnaden har gjort stora framsteg finns det fortfarande områden, särskilt på landsbygden, där tillgången till bredband är begränsad. Till exempel har endast 84 procent av hushållen på landsbygden i Jönköpings kommun tillgång till bredband, medan siffran är ännu lägre i mindre orter som Mullsjö, där endast 49 procent av landsbygdshushållen har tillgång till bredband. Det krävs fortsatt samarbete och planering för att nå ut till dessa områden.

Framtiden för bredbandsutbyggnad

Post- och telestyrelsen är ansvarig för bredbandsstödet och samlar in statistik från alla aktörer för att följa utvecklingen. Det finns även planer på att revidera bredbandsstrategin och den nationella strategin framöver för att uppdatera målbilden och säkerställa att bredbandsmålen uppnås. Åslög framhåller att bredband borde ses som en samhällsviktig infrastruktur, och det kan komma att bli allt viktigare att hantera bredband som en kritisk resurs i händelse av kriser eller störningar.

 

Jönköpings län har gjort betydande framsteg när det gäller bredbandsutbyggnad, men det finns fortfarande utmaningar att möta, särskilt på landsbygden. Samarbeten mellan olika aktörer, inklusive regionen och kommunerna, är avgörande för att främja utbyggnaden och säkerställa tillgången till snabbt och pålitligt bredband för alla invånare. Framtiden för bredbandsutbyggnaden ligger i att säkerställa robusthet och säkerhet i nätverket samt att fortsätta sträva efter att uppnå nationella bredbandsmål.

 

Fler reportage

Skip to content