IoT Jönköpings län

IoT Jönköpings län

Vad är IoT?

IoT (Internet of Things) är nätverket av fysiska enheter som är uppkopplade till internet och kan kommunicera med varandra. Dessa enheter kan vara allt från vardagsföremål till avancerade system. Genom att vara uppkopplade kan de samla in data och utföra olika uppgifter automatiskt eller på begäran. Det kan göra våra liv bekvämare och effektivare. Exempel inkluderar smarta termostater, kylskåp och industriella system. Säkerhet och dataskydd är viktiga utmaningar att hantera inom IoT.

Projektet

Internet of Things Jönköpings län är ett projekt som har som mål att utnyttja fördelarna som IoT-tekniken har att erbjuda på lång sikt. Projektet syftar till att implementera en IoT-plattform som gör det möjligt för regionen, regionens kommuner, kommunalförbund samt kommunala bolag i Jönköpings län att testa och implementera IoT-lösningar som kommer att gynna invånarna i regionen. Genom att arbeta tillsammans kan aktörerna dela på kunskap, resurser och kompetens, vilket minskar behovet av att utveckla nya lösningar från grunden. Tanken är att sprida innovationskraften till fler aktörer och möjliggöra delning av data, lösningar och koncept mellan olika verksamheter. Projektets filosofi bygger på samarbete som grund för en hållbar och säker digitalisering av Jönköpings län.

Ett säkert, hållbart och tryggt samhälle

IoT är en viktig del av digitaliseringen av samhället och möjliggör insamling av stora mängder data genom uppkopplade sensorer. Denna data kan användas för att skapa ökade insikter och automatiserade åtgärder. Genom IoT kan vi koppla samman föremål, städer och samhällen för att styra enheter på distans och samla in data som kan användas som grund för strategiska beslut om hur vi kan administrera och utveckla samhället på ett bättre sätt. Genom att använda data för att fatta beslut om vår omgivning och omvärld kan vi bygga ett säkrare, hållbarare och tryggare samhälle. IoT möjliggör också effektivisering och nyttoskapande tjänster i samhället.

Regioner och kommuner har stora möjligheter att dra nytta av IoT-tekniken. En av anledningarna till detta är att kommuner och regioner har stort inflytande på utvecklingen av infrastrukturen i samhället. Det finns flera kommunala och regionala sektorer där IoT-teknik är en viktig möjliggörare. Därför genomförs många kommunala och regionala IoT-relaterade projekt runt om i landet för att lära sig, identifiera tillämpningsområden och skala upp. Globalt sett är IoT-tekniken också en viktig pusselbit för att uppnå de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Datainsamling och analys med hjälp av IoT är en viktig förutsättning för att fatta rätt beslut och skapa en hållbar framtid.

Utmaningar och framgångar

DIGG har intervjuat Simon Hillfors, utvecklingsledare inom digitaliseringsteamet på Kommunal utveckling, som är projektkoordinator i projekten IoT Jönköpings län och Interoperabilitet mellan IoT-plattformar. Kommunal utveckling är huvudman för IoT-plattformen som används av kommuner och kommunala bolag i Jönköpings län. Plattformen gör det möjligt att dela data och IoT-information, vilket ökar livskvalitén för medborgarna och effektiviserar organisationernas arbete.

Simon berättar att en av utmaningarna har varit att få alla kommuner i regionen att förstå nyttan med tekniken och få dem att komma igång med användningen av den. Vissa kommuner kanske inte har teknisk kunnig personal och tror därför att de inte kan använda sig av tekniken. Men det finns utbildning tillgänglig för dem som vill lära sig förklarar Simon.

En av de största framgångarna hittills har varit driftsättningen av den nya plattformen IoT Open från TH1NG där Kommunal utveckling lät genomföra en IoT-dag som öppnade ögonen för många beslutsfattare och nyckelfunktioner från region, kommun och kommunala bolag deltog.

Framtidsplanerna inkluderar att fortsätta sprida information om plattformen och dess nytta till kommunerna, och att hitta en central resurs som kan hjälpa till med teknisk kunskap och utbildning för alla som vill använda plattformen.

Projektet med IoT-plattformen i Jönköpings län är en spännande satsning som har potential att förbättra livskvaliteten för invånarna i regionen på många olika sätt. Genom att samla in och dela data från sensorer och IoT-enheter kan regionen, kommuner och kommunala bolag få en bättre överblick över vad som händer i deras omgivning och agera på ett mer effektivt sätt.

Simon poängterade att det är viktigt att ha medborgarfokus i projektet och att plattformen ska vara till nytta för invånarna i regionen. Ett exempel på hur IoT-data kan användas för att förbättra livskvaliteten är genom att mäta luftkvalitén och dela informationen live med invånarna. På så sätt kan de undvika att vistas i områden där luftkvalitén är dålig och påverka sin hälsa på ett positivt sätt.

Företagen i regionen kan också dra nytta av plattformen genom att effektivisera sitt arbete. Istället för att åka ut till olika mätstationer för att samla in data, kan de få all information samlad i en central databas. Detta sparar tid och pengar samtidigt som det gör det möjligt att agera snabbare och mer effektivt.

Framtiden för IoT Jönköpings län

Framtidsplanerna för projektet inkluderar att fortsätta sprida information om plattformen och dess nytta till kommunerna, samt att hitta en central resurs som kan hjälpa till med teknisk kunskap och utbildning för alla som vill använda plattformen. Detta kan bidra till att öka antalet användare och därmed öka nyttan av plattformen i regionen.

Kontakt

E-post: simon.hillfors@rjl.se
Hemsida: IoT Jönköpings Län – Tillsammans driver vi IoT-utvecklingen i Jönköpings län (iotjonkopingslan.se)

Skip to content