Inkomst 4.0

Inkomst 4.0

Genom att samla och analysera data i ett digitaliserat system har små företag upptäckt nya möjligheter för att optimera sin produktion, minska energiförbrukningen och skapa mer värdeskapande arbete för sina anställda. Almis projekt Inkomst 4.0 som drivs av Stefan Frylebäck har visat enorma möjligheter för både ekonomi och hållbarhet.

Stefan börjar med att förklara att hans motto är grunden för digitalisering: ”Att mäta är att veta”. Digitalisering handlar om att samla in data och analysera den i datoriserade system, vilket leder till slutsatser och rekommendationer som gynnar både ekonomin och hållbarheten. Många förknippar robotar med digitalisering inom industrin, men det är en missuppfattning – det handlar om automatisering, inte digitalisering.

”Att mäta är att veta”

– Stefan Frylebäck

Väckt intresse för digitalisering

I början av projektet var det svårt att hitta företag som redan genomgått en digitaliseringsprocess, så det fanns få exempel att visa för andra företag. Lösningen blev att starta fem egna pilotprojekt, vilket gav dem goda exempel att visa för företag. Under projektens gång lärde de sig även mycket om vad man inte ska göra.

Företag de pratade med trodde att de utnyttjade sina maskiner till 75%, men i själva verket var det bara 50%. Genom att digitalisera och mäta upptäckte de detta och kunde använda sina maskiner mer effektivt och spara pengar. Detta inspirerade företag att delta i projektet. Stefan berättade dock att han var förvånad över hur många som vägrade tro på att deras maskiner kanske bara utnyttjades upp till 50% och inte heller var intresserade av att mäta detta.

Energiåtgärder har haft störst direkt effekt. När elpriserna sköt i höjden startade de ett delprojekt, där 27 företag testade energimätning för att hitta energitjuvar. Detta var mycket framgångsrikt och ledde till att företagen kunde förändra sitt arbetssätt, planera om skift och reducera energiförbrukningen. Hittills har hälften av de deltagande företagen i regionen hunnit rapportera in sin elbesparing vilket summeras till drygt 4 miljoner kilowattimmar.

Projektet har inspirerat och väckt intresse för digitalisering. När de började 2018 var endast 20% av företagen intresserade, men nu är siffran 80%. Projektet har bidragit till mer konkurrenskraftiga företag och fokuserat på att inkludera personalen i digitaliseringen. När vissa uppgifter digitaliseras kan människor göra mer värdeskapande arbete och ta bort repetitivt arbete.

Utmaningar, framgångar och framtiden

Utmaningarna har varit att hitta goda exempel och att få företagen att förstå att deras maskiner inte utnyttjas till fullo. Men genom att hitta ambassadörer som stöttar har man kunnat övertyga företagare om den positiva effekten

Projektet har gjort betydande framsteg genom att visa fördelar med digitalisering, belysa risker och vägleda företagen mot en lönsam och affärsnyttig digitaliseringsprocess. De har tagit fram en metodik och en digitaliseringsstrategi för industrin, som förmedlats till företagen och lett till en högre kunskapsnivå om digitaliseringens betydelse.

Det största genombrottet har varit inom energieffektivisering, där projektet har lyckats reducera energiförbrukningen avsevärt. Det mest stolta ögonblicket har varit att se företag, som tidigare inte kunde tänka sig att digitalisera, faktiskt förändra sin inställning och omfamna digitaliseringen.

Framtidsplanerna innefattar att fortsätta arbetet med energieffektivisering i samarbete med Energikontor Norra Småland och även samarbeta med Jönköpings Tekniska Högskola kring digitaliserad produktion. Projektet kommer även att fokusera på cybersäkerhet, med en satsning som startar i höst. Detta är viktigt eftersom företag kommer att ställas inför nya krav i framtiden och behöver vara väl förberedda. Målet är att kunna hjälpa företagen att möta dessa utmaningar och säkerställa en fortsatt konkurrenskraftig och hållbar industri i regionen.

Inkomst 4.0 är ett digitaliseringsprojekt inom Almi Jönköping, som finansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden (ERUF), Tillväxtverket och Region Jönköpings län.

Kontakt

E-post: Stefan.Fryleback@almi.se
Hemsida: Om Inkomst 4.0 – Inkomst 4.0 (inkomst40.se)

Skip to content